Ciasta jogurtowe

Ciasta jogurtowe są niezwykle lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Świetnie smakują dzieciom, jak i dorosłym. W Internecie pełno jest rożnych przepisów na ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego. Za pomocą owoców możesz stworzyć z ciasta jogurtowego prawdziwe arcydzieło! Przedstawiamy poniżej przepisy na ciasta, które smakiem i wyglądem zachwycą każdego.

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami posypane pyszną kruszonką

Przygotuj następujące składniki: - dwie szklanki mąki, - dwie łyżeczki proszku do pieczenia, - dwa jaja, - jedną szklankę cukru, - jedną łyżkę cukru wanilinowego, - pięćdziesiąt gram roztopionego masła, - jedną szklankę jogurtu naturalnego (200 g). Dodatkowo: - 350 g świeżych truskawek, - odrobinę cukru pudru. Do kruszonki przygotuj: - 100 g mąki, - 70 g masła, - cztery łyżki drobnego białego cukru. Wszystkie składniki należy wyjąć z chłodnego miejsca na około godzinę przed przygotowaniem. Muszą one "oswoić się" z temperaturą pokojową. Na początku przygotowujemy kruszonkę. W naczyniu mieszamy mąkę, drobno posiekane masło (najlepiej zetrzeć je na tarce o grubych oczkach) oraz cukier. Ugniatamy palcami do momentu, aż otrzymamy kruszonkę. Wkładamy ją do zamrażalnika. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 180 stopni. Dno formy (średnica 24 centymetrów) wykładamy papierem do pieczenia. Po tych czynnościach, przystępujemy do przygotowania ciasta jogurtowego. W jednej misce mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy ze sobą. W drugim naczyniu ubijamy jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy przez około sześć minut, aż do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Po tym czasie, stopniowo dodajemy jogurt naturalny, roztopione masło, mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko ubijamy mikserem na wysokich obrotach (składniki muszą się tylko połączyć). Przekładamy do formy. Na wierzchu wykładamy pokrojone truskawki. Owoce posypujemy kruszoną (tą z lodówki). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Ciasto pięknie się zarumieni, a górę możemy posypać delikatnie cukrem pudrem.

Przepis na ciasto jogurtowe z jeżynami i cytrynowym lukrem

Przygotuj następujące składniki na ciasto jogurtowe: - dwie szklanki mąki, - 300 g mrożonych jeżyn, - połowę szklanki cukru, - połowę szklanki jogurtu greckiego, - połowę szklanki oleju, - trzy jaja, - dwie łyżki mąki ziemniaczanej, - jedną łyżkę masła, - dwie łyżeczki proszku do pieczenia, - jedną łyżeczkę aromatu waniliowego, - połowę łyżeczki soli. Składniki do lukru: - jedna szklanka cukru pudru, - dwie łyżki soku z cytryny. Po przygotowaniu składników przystępujemy do wykonania. Mrożone jeżyny przesypujemy do pojemnika i trzymamy w temperaturze pokojowej przez około trzydzieści minut. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól. W trzecim naczyniu mieszamy na jednolitą masę: jaja, jogurt olej, aromat. Do tego naczynia przesypujemy stopniowo "suche" składniki z drugiego pojemnika. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jeżyny posypujemy mąką ziemniaczaną i stopniowo dodajemy je do ciasta. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy je lukrem (uzyskanym z połączenia cukru pudru i cytryny). Więcej przepisów na ciasto jogurtowe znajdziesz na Delektujemy.pl.

 

Materiał zewnętrzny