Jakie korzyści niesie picie świeżo wyciśniętych soków?

Obecność soków owocowych i warzywnych nie stanowi dla nas zaskoczenia. Te pierwsze lubimy od najmłodszych lat, a choć do tych drugich przyzwyczajamy się stopniowo, z wiekiem coraz trudniej jest nam wyobrazić sobie, że moglibyśmy się bez nich obyć.

Tu jednak wypada podkreślić, że soki, które kupujemy w sklepach nie są tak zdrowe jak te, które jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować w domu. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że seryjna produkcja przestrzega nieco innych zasad selekcji produktów, a do tego soki są „wzbogacane” o słodziki, wzmacniacze smaku i różnego rodzaju substancje konserwujące. Wszystko to sprawia, że rośnie znaczenie soków przygotowywanych przez nas samodzielnie, najzdrowsze są bowiem te, które zostały świeżo wyciśnięte. Czy jednak wiemy, co sprawia, że są one tak korzystne dla naszego zdrowia?

Zdrowie ukryte w soku

Nie można dziwić się, że nie tylko witaminy, ale również enzymy oraz składniki mineralne, z którymi mamy do czynienia w sokach, pochodzą z owoców i warzyw, z których soki te powstają. Trudno więc nie postawić sobie pytania o to, czy ich wyrabianie ma w ogóle sens, być może bowiem zjedzenie gotowego produktu jest równie korzystne, a jednocześnie – mniej pracochłonne. Okazuje się jednak, że to właśnie płynna postać sprawia, że dobroczynne substancje są nawet cztery razy lepiej przyswajane przez ludzki organizm. W rezultacie, gdy napijemy się soku, w naszym ciele pozostanie zdecydowanie więcej witamin i minerałów niż wówczas, gdy zjemy dany owoc lub warzywo. Lepsza przyswajalność sprawia też, że prozdrowotne składniki szybciej rozchodzą się po naszym ciele. Czas ten wynosi zaledwie 15 minut, gdy więc komórki są zastępowane nowymi, te ostatnie są już wzbogacone o dobroczynne składniki mające swoje źródło właśnie w soku. W rezultacie, już niedługo po jego spożyciu zaczynamy czuć się lepiej. Jesteśmy lżejsi i mamy więcej energii oraz chęci do działania.

Wiele przepisów na zdrowie

Bez względu na to, czy mamy do czynienia z sokami owocowymi, czy też warzywnymi, powinniśmy pamiętać o tym, że można je tworzyć w wielu kombinacjach smakowych. Tu największe znaczenie mają nasze własne upodobania. Nigdzie nie jest powiedziane więc, że jabłko zawsze musi pojawiać się w towarzystwie marchewki, a przygotowując sok z pomarańczy nie powinno się dodawać do niego szczypty trawy cytrynowej. Tu kluczowe znaczenie wydają się mieć nasze własne upodobania oraz same składniki prozdrowotne, które chcemy przemycić do naszego organizmu wykorzystując w ten sposób sok.

Jeśli zatem mamy na to ochotę, soki możemy nie tylko solić, ale również wzbogacać poprzez dodanie odrobiny cukru. Wskazane jest też mieszanie ich ze sobą, co sprawdza się znakomicie zwłaszcza w odniesieniu do dzieci, nie jest bowiem tajemnicą, że te często nie darzą sympatią nie tylko wielu warzyw, ale i owoców. Metoda ta okazuje się skuteczna przede wszystkim w odniesieniu do soków warzywnych, nie można bowiem nie zgodzić się z tym, że zielone warzywa zaczynają nam smakować wraz z wiekiem, a przecież posiadają wiele cennych składników, które mogą z korzyścią wpływać także na dzieci. Nie można też zapominać o tym, że soki są znakomicie przyswajane przez organizm, potrzebujemy więc o wiele mniej soku niż surowych owoców lub warzyw, aby dostarczyć organizmowi taką samą ilość wartościowych składników.

Dlaczego warto pić soki?

Odpowiedź na pytanie o to, co sprawia, że zaleca się nam picie soków owocowych i warzywnych, nie należy do przesadnie skomplikowanych. Nie od dziś wiadomo przecież, że znajdujące się w nich witaminy i minerały mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Soki pomagają więc między innymi w walce z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym, poprawiają nasz wzrok i urodę oraz zmniejszają ryzyko wylewów.

Gdy przeanalizujemy zarówno naszą codzienną dietę, jak i warunki, w jakich żyjemy, nie powinniśmy być zaskoczeni tym, że jednym z poważniejszych wyzwań, przed jakimi stajemy, jest problem zakwaszenia organizmu. Ten zaś staje się bardziej podatny nie tylko na infekcje, ale nawet na choroby nowotworowe. Jednocześnie zwiększa się ryzyko zachorowania na cukrzycę, a my sami czujemy się o wiele gorzej. Mamy znacznie mniej energii niż zazwyczaj, jesteśmy ospali i trudno się nam skoncentrować. Na szczęście, świeżo wyciśnięte soki dobrze radzą sobie z zadaniem polegającym na oczyszczeniu organizmu z toksyn. Nie tylko niwelują zakwaszenie ciała, ale również dodają nam energii i poprawiają zdrowie. Jedną z ich zalet jest również podniesienie odporności naszego organizmu, jednym z ich najważniejszych składników jest bowiem witamina C obecna w wielu owocach i warzywach. Soki to także bogactwo tych składników, które są naszymi sojusznikami w walce, jaką toczymy z wolnymi rodnikami. W rezultacie dochodzi do opóźnienia procesów starzenia się organizmu, a do tego omija nas wiele chorób.

Soki i walka z nadwagą

Świeżo wyciśnięte soki są też nieocenione w przypadku tych osób, które prowadzą aktywny tryb życia starając się dbać o sylwetkę. Nie ma przy tym znaczenia, czy zależy nam na utrzymaniu niewielkiej wagi, czy też dopiero gubimy nadmiar kilogramów, w każdych okolicznościach bomba witaminowa jest bowiem mile widziana. Tu na uwagę zasługuje zwłaszcza obecny zarówno w owocach, jak i w warzywach błonnik, który dostaje się do naszego organizmy razem z sokiem i wspomaga proces odchudzania.

Dla błonnika pokarmowego charakterystyczne jest przede wszystkim to, że pęcznieje w żołądku, a tym samym pozwala na skuteczną walkę z głodem. Nietrudno się przy tym domyślić, że w momencie, w którym czujemy się syci, nie mamy już ochoty na przekąski, które podnoszą naszą wagę. Jednocześnie możemy do codziennego funkcjonowania wykorzystywać nagromadzoną już w organizmie tkankę tłuszczową. To właśnie z niej wytwarzana jest energia, nie tylko więc chudniemy, ale również nie musimy obawiać się o to, że chudnięcie będzie zagrożeniem dla naszego zdrowia. Błonnik jest też nieoceniony dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.