Olej kokosowy – pożyteczny, pyszny, zdrowy

Zalety oleju kokosowego

Olej kokosowy od dawna znany jest dietetykom jako jeden z najzdrowszych produktów, jaki można włączyć do naszego menu. Przez szersze grono osób został jednak odkryty dosyć niedawno – a jego popularność przeżywa obecnie prawdziwy rozkwit! Olej kokosowy posiada zresztą mnóstwo różnych zastosowań, które postaramy się pokrótce przedstawić w niniejszym artykule – przede wszystkim skupiając się na jego znaczeniu zdrowotnym i ogólnym wpływie na nasze ciało. Co warto o nim wiedzieć?

Olej kokosowy a masło kokosowe

Olej kokosowy nazywany jest często masłem kokosowym – to bowiem ten sam produkt. Z racji na swoją konsystencję stanowi znakomitą alternatywę dla zwykłego masła czy margaryny – tak, można nim z powodzeniem smarować kanapki! Warto wiedzieć, ze ta zamiana wyjdzie nam tylko na zdrowie, bowiem w ten sposób w ciągu tygodnia jesteśmy w stanie zrzucić około pół kilograma – i to bez ćwiczeń czy ograniczania jedzenia! Olej kokosowy to tłuszcz kokosowy, który składa się ze średniołańcuchowych i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Uzyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego i z powodzeniem zastępuje tak naprawdę wszystkie tłuszcze. To naturalny olej, nie powodujący przyrostu tkanki tłuszczowej, a pozytywnie wpływający na nasze zdrowie. Dlaczego?

Co znajdziemy w oleju kokosowym?

W oleju kokosowym można znaleźć: - około 47% kwasu laurynowego - do 18% kwasu mirystynowego - 11% kwasu palmitynowego - od 5 do 11% kwasu kaprylowego - od 4 do 9% kwasu kaprynowego - 6% kwasu stearynowego - około 7% kwasu oleinowego - 2% kwasu linolowego - od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego Ponadto olej kokosowy zawiera wiele witamin – witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. W jego składzie znajdziemy kwas foliowy i liczne składniki mineralne, jak potas, cynk, magnez, wapń, żelazo i fosfor.

Olej kokosowy – prozdrowotne działanie

Olej kokosowy warty jest spożywania nie tylko z uwagi na swój niezwykły, kokosowy smak (co odróżnia go rzecz jasna zasadniczo od innych tłuszczów), ale przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne, które posiada. Jakie korzyści można czerpać ze spożywania oleju kokosowego?

1. Chroni przed chorobami związanymi z nadmiarem tkanki tłuszczowej w organizmie – jak miażdżyca czy podwyższony cholesterol.

2. Działa jak naturalny antybiotyk, ponieważ kwas laurynowy wykazuje właściwości bakteriobójcze i antywirusowe.

3. Wspomaga pamięć, koncentrację, a nawet potrafi powodować cofanie się demencji.

4. Wspomaga układ odpornościowy, chroniąc przed licznymi chorobami.

5. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie chroniąc jelita i wspomagając ich prawidłową pracę.

6. Może być stosowany nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie – poprawiając kondycję włosów i skóry. Dzięki niemu możemy między innymi pozbyć się trądziku, a nawet grzybicy!

Olej kokosowy jest polecany w codziennej diecie, ponieważ korzyści wiążące się z jego spożywaniem nie przynoszą ze sobą żadnych skutków ubocznych. Na przykład jeśli chodzi o jego zbliżone do antybiotyku działanie – nie trzeba się martwić, że jego stosowanie zniszczy delikatną florę bakteryjną żołądka i jelit, a zawsze istnieje taka obawa w przypadku zwyczajnych antybiotyków, które ją za każdym razem naruszają. Olej kokosowy pełni również w naszym ciele inną ważną rolę – pomaga we wchłanianiu różnych witamin. Można przy jego pomocy zmniejszyć wysypki, wyleczyć ból gardła, złagodzić oparzenia słoneczne skóry i przyspieszyć gojenie bąbli po ukąszeniach owadów, a nawet walczyć za jego pomocą z bezsennością – posiada on mnóstwo pożytecznych zastosowań! Wciąż jest zbyt mało doceniany przez ludzi, którzy traktują go jedynie jako produkt spożywczy, a jeśli nawet kupują to tylko co jakiś czas – a przecież warto go stosować systematycznie!

Jaka dawka dzienna jest najlepsza? Eksperci twierdzą, że to 3-4 łyżki oleju kokosowego na osobę dorosłą. Najlepiej przyjmować go w trakcie posiłku, bo wówczas najlepiej się wchłania. Kupujmy więc zdrowy olej kokosowy i poprawiajmy swój wygląd, pamięć, zdrowie, odporność oraz kondycję!